diumenge, 9 de maig del 2010

Comentari de: "Manifest per l'educació en comunicació"

http://aulamedia.wordpress.com/manifest-per-l%e2%80%99educacio-en-comunicacio/

Els mitjans de comunicació a les seves diverses manifestacions són tractats tangencialment. Es deixa a voluntat del professorat l’opció d’aprofundir en aquest àmbit de la comunicació de masses sense valorar el grau de formació i capacitació d’aquests professionals. Més que mai necessitem d'aquests mitjans audiovisuals per a educar, per tant necessitem mestres capaços d'entendre-ho.

La primera passa per a una educació en mitjans ja està donada: la seva integració en el currículum de diferents àrees. Però cal anar més enllà, perquè no es pot quedar només en un fet testimonial, sinó que s’han de dur a terme actuacions educatives encaminades a aconseguir no quedar-nos enrrere en aquesta nova era, formant professorat amb projectes pluridisciplinars basats en les noves formes de comunicació; i oferint a l’alumnat la possibilitat de ser ciutadans i ciutadanes ben informats i d’estar preparats per intervenir en la comunicació social. És del tot necessari oferir als nens i nenes escolaritzats el coneixement crític i les eines analítiques que els serviran per convertir-se en uns agents socials autònoms i racionals.

Immersos en aquesta nova era que ens ha tocat viure, observem canvis profunds que afecten les relacions socials i econòmiques. El món ha canviat i la ciutadania intuïm que necessitem claus per situar-nos. El coneixement, la informació, la tecnologia són fonts directes de poder. Aquest és el canvi de paradigma del món. Constatem que la ciutadania tenim poc control sobre els processos que defineixen el marc de la vida actual, com la globalització o la tecnologia. Els canvis tecnològics i comunicatius requereixen un nivell de consciència i responsabilitat social i personal que, hores d’ara, no tenim. El poder consisteix avui a imposar codis d’informació. La realitat gairebé no compta, importa l’impacte mediàtic. Es rebutja, des dels mitjans dominadors, l’enorme complexitat del nostre món i se’ns donen consignes i visions simples de la realitat. Cal desmentir aquests tipus de missatges i donar eines per entendre el món en tota la seva complexitat.


Tot allò que ens envolta, que veiem,... influeix en la nostra persona. Necessitem adaptar-nos a aquest món envoltat de noves tecnologies. L’educació és relació, és comunicació, és interacció,… L’escola no ha d’estar al marge d’una societat que està formant als nostres infants, ha de tirar endavant, contribuir a la bona educació d’aquests i mai quedar-se enrere del canvi i ritme d'evolució de la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada