diumenge, 4 d’abril del 2010

UNA MATEIXA NOTÍCIA EN DOS MITJANS DIFERENTS

Els missatges que nosaltres rebem tenen un referent i poden ser esdeveniments públics, però la seva interpretació pot variar segons el receptor, emissor, contingut i la forma en què es presenta. En aquest apartat, doncs, vull deixar constància de com una mateixa notícia (Victor Valdés continuarà éssent el porter del barça?), la donen a conéixer d'una manera o un altre segons els interessos dels emissors.
Els vídeos que es poden visualitzar a continuació, és informació extreta de les notícies de TVE3 i del canal d'Intereconomia: el programa Punto pelota.




Et donen a conèixer aquesta notícia des del punt de vista de que Victor Valdés és un bon professional, bon company, i necessari en el equip. Destaquen el fet de que com a bon professional es mereix un bon sou. És considerat doncs un molt bon porter i el valoren com a tal.
No el critiquen, no es posicionen en com és ell o quin caràcter té, només destaquen una realitat vigent per ell: la renovació o no , del contracte, com a porter del barça.

Des d’un començament ja introdueixen el que diran deixant constància de que “Victor Valdés és i será el eterno portero en duda, siempre qüestionado y pocas veces reconocido”, o “La potería blaugrana ha hecho de Valdés un rebelde, indolente, a veces hasta desafiante”.

Utilitzant imatges de la pel·lícula “Rebelde sin causa”, o frases que Valdés ha pogut dir, porten la notícia cap allà on volen. No deixen a l’espectador que pugui extreure les seves pròpies conclusions, sinó que són ells mateixos, d'una forma inapreciable, els que estan dient com i que han de pensar. Un clar exemple és quan parlen de Valdés comparant-lo amb Casillas. Victor com a professional que és, vol ser reconegut com a tal. No vol ser comparat amb cap altre porter i aquí, els del programa "Punto Pelota", fan aquesta comparació que no és gens necessària. És veu el clar muntatge, com bé diu l'article: D'aquesta manera, l'espectador, de manera inconscient, relaciona les dues notícies amb un mateix estat d'ànim i la primera reforça la segona. I també es dóna a l'inrevés, després d'una notícia que és presentada com a negativa o irònica, pot ser el torn de presentar les notícies de l'oposició o de les "malifetes" dels grups que es mouen fora del sistema.

Es veu la clara diferència entre com exposen el contingut i com el presenten en els dos canals. En el segon vídeo introdueixen valoracions, o parts de la carrera professional de Valdés, que pel context i per la informació que estan proporcionant no són coherents o necessàries. En canvi, en el primer vídeo és veu com l’aprecien, el valoren i el volen com a porter de l’equip de futbol que representa a Barcelona.
S'aprecia, doncs, el clar posicionament de TVE3 amb el Barça i del canal intereconomia amb el Madrid. Diferències que estan en el futbol, però també en la política i en la forma de pensar de moltes persones. Una persona és lliure de creure i defensar la seva ideologia, però les notícies es posicionen massa en el que ells creuen. Com a professionals de la informació haurien de ser més imparcials, sobre tot en el cas d’intereconomia. El to de veu, així doncs el llenguatge connotatiu, la música de fons, les imatges que s'hi poden observar... tot és una influència, negativa o positiva, cap a l’espectador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada